موتور ساعت
موتورهای کوارتز
در دهه 70 میلادی شرکت میوتا ژاپن توانست کشف بزرگی انجام دهد. با ورود الکتریسیته به سنگ کریستالیکواترز باعث شد که این سنگ از خود فرکانسهای منظم تولید کند که هر 5 فرکانس برابر با یک ثانیه بود. این کشف باعث شد جنبش کوارتز از یک منبع باتری به عنوان منبع اصلی خود تغذیه و در نتیجه ارتعاشات ناشی از جریان الکتریکی باتری، باعث حرکت عقربه های ساعت شود. در موتور های کوارتز برعکس موتورهای مکانیکی حرکت ثانیه شمارش ناپیوسته بود، اما اکنون با تکنولوژی ساعتهای کواترز با موتورهای روان گرد، بسیار روانتر از ساعتهای مکانیکی، عقربه ثانیه شمار را حرکت میدهند.
باطری این ساعتها به صورت معمول با عمری متوسط بین 1 تا 10 سال بسته به نوع موتور و نوع مصرف کننده و باطری قابل شارژ خودشارژهایی مانند سولار، تاچ سولار، کنیتیک، اکودرایو و... با عمری بین 5 تا 20 سال بسته به نوع موتور و نوع مصرف، عمر دارند، تنوع در هر دو نوع موتور بسیار بالاست.
مشاهده ساعتهای کوارتز
در ساعتهای خودشارژ، نمایشگر میزان شارژ باطری ساعت وجود دارد که در زیر به چند نمونه اشاره میشود:
موتورهای مکانیکی:
این نوع موتور مجموعه ای پیچیده از اجزای کوچک و به هم مرتبط است ، که هماهنگی آنها نتیجه فعالیت ساعت را به همراه دارد
با اینکه طراحی عمومی ساعت های مکانیکی قرن هاست تغییری نکرده ، اما تکنولوژی به کار رفته درآن با نگاهی دقیق بر اجزای آن انجام میشود برخلاف موتور کوارتز که از باتری تغذیه میکند، این موتور از انرژیی که ذخیره شده در فنر اصلی برای حرکت میان چرخ دنده ها استفاده میکند که انرژی توسط دسته کوک یا لنگرک ذخیره میشود این نوع موتور ها به صورت کلی به سه دسته : اتوماتیک ها، توربیلون اتوماتیک و اتوماتیک کروسل(carrusel) تقسیم میشوند .
اما این سوال مطرح است که قطعات کوچک و به هم پیوسته آن چطور کار میکنند ؟
نحوه کار ساعتهای مکانیکی
در این نوع موتورها گاها تولید انرژی از طریق دسته کوک یا لنگرک تامین میشود . قسمت های تشکیل دهنده ی آن شامل :
قسمت تامین منبع انرژی ( که لنگرک و یا دسته کوک میباشد) ، چرخ دنده ها ( وظیفه انتقال انرژی را دارند) ، رقاصک ( برای توزیع انرژی) و متعادل کننده ( برای حفظ تعادل رقاصک)
مشاهده ساعتهای مکانیکی
نحوه کار ساعتهای مکانیکی تربیلن
تفاوت موتورهای توربیلون با موتور های مکانیکی در چرخ دنده چهارم است ، این تفاوت اصلی در کنار تغییر نوع و چیدمان چرخ دنده های قبلی به منظور انتقال انرژی تولیده شده ، انجام شده است . قسمت های تشکیل دهنده ی آن شامل :
قسمت تامین منبع انرژی ( که لنگرک و یا دسته کوک میباشد) ، چرخ دنده ها ( وظیفه انتقال انرژی را دارند) ، رقاصک ( برای توزیع انرژی) ، چرخ دنده تثبیت کننده (تنها قطعه اضافه شده در این نوع موتور) و متعادل کننده ( برای حفظ تعادل رقاصک)
برای مطالعه تاریخچه اینجا کلیک کنید.
مشاهده ساعتهای تربیلن
برای درک بهتر، فیلمهای زیر را مشاهده نمایید:
استفاده از سنگ قیمتی در موتور ساعت
گاهی در مشخصات یک ساعت می بینیم، تعداد سنگ های قیمتی به کار رفته در موتور ذکر می شود. اما سوال این جاست که چرا باید از یک جواهر در بخش داخلی ساعت استفاده کرد؟
به عنوان مثال: ساعت های اتوماتیک اینگرسول حدود 35 جواهر در آن به کار می رود.
سنگ یا جواهرات در ساعت به منظور کاهش اصطکاک در نقاط با فشار و سنگین به کار می روند هنگامی که فلز بر روی یک فلز دیگر ساییده می شود؛ روغنی که به فلز زده شده، تجزیه شده و در نتیجه در طول زمان باعث فرسایش سریع محور های داخلی ساعت می شود بنابراین ساعت سازان چاره ای که برای این روند در نظر دارند؛ میان قطعات فلزی از سنگ های سخت استفاده می کنند تا فلزات به کار برده در ساعت اصطکاک کمتری ببینند.
ساعت سازان انواع سنگ ها و جواهرات را مورد آزمایش قرار می دادند در میان جواهرات الماس ها و یاقوت ها مناسب این کار بودند البته استفاده از الماس در ساعت، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نبود و بیشتر از یاقوت و جواهرات استفاده شد.
در بیشتر ساعت ها از این جواهرات، در بخش های اتصال محوری استفاده می شود و در طول تاریخ تعداد جواهرات استفاده شده در ساعت ها افزایش یافت و نتیجه ی مثبتی در پی داشت تا جایی که برخلاف گذشته؛ که تنها برندهای خاصی جسارت استفاده از چنین جواهراتی را داشتند، تقریبا این موضوع در کلیه ی ساعت سازان به اثبات رسید و رواج پیدا کرد.
در دو ساعت مختلف مقادیر متفاوتی از سنگ ها به کار می رود اما ساعت های اتوماتیک به منظور کاهش اصطکاک به سنگ های بیشتری نیاز دارند. تفاوت در تعداد سنگ ها بسته به نوع طراحی موتور ساعت نیز می باشد. البته استفاده بیشتر از جواهرات به تنهایی نمی تواند به معنای کیفیت بهتر یک ساعت باشد، چرا که عوامل بسیاری در منحصر به فرد شدن یک برند، نقش دارد و باید فاکتور های دیگر را در نظر داشت.
مشاهده ساعتهای دارای سنگ قیمتی