شاید در زمان خرید ساعت مچی به گوشتان خورده باشد که فلان برند زیر مجموعه گروه بزرگتری در صنعت ساعت سازی است. یا شاید شنیده باشید که یک گروه سازنده ساعت به خصوص، قدرت و تعداد برندهای زیادی را در صنعت ساعت مچی دارد. اما دقیقا منظور از این گروه بندی در دنیای ساعت مچی چیست و در زمان خرید ساعت مچی چه کمکی می تواند به ما کند؟ در ادامه درمورد این موضوع بیشتر باهم صحبت می کنیم.
صنعت ساعت سازی و گروه بندی برند ساعت مچی
با اینکه فروش سالیانه بازار ساعت مچی صحبت از اعداد و ارقام میلیارد دلاری دارد، اما فعالین و دوستداران این حوزه معتقدند که صنعت ساعت سازی یک صنعت کوچک است. و دلیل آن چیزی نیست جز کم بودن تعداد کمپانی های بزرگ و عظیم که اکثر برندهای ساعت مچی را تحت مالکیت خود دارند. می پرسید چرا تحت مالکیت؟
یک مارک ساعت مچی برای رشد و کسب موفقیت در صنعت پر رونق و رقابت ساعت، باید از بسیاری از جهات خودش را تقویت کند. از مهم ترین چالش های هر برند، تامین قطعات با کیفیت، حفظ قیمت مناسب و رقابتی، طراحی و تولید ساعت های مورد تقاضا و مطابق سلایق روز است. همچنین بزرگترین چالش این برندها، بحث شناخته شدن آنها در بین جامعه هدف و در سطح بین المللی است. اینکه مشخص کنند روند تبلیغات و سیاست های یک برند بر چه اساسی باید پیش برود، خودش یک دغدغه اصلی است و این برندها برای پیدا کردن راه درست و اصولی نیاز به حمایت و کمک از برندهای عظیم تر و شناخته شده دارند.
انقلاب کوارتز در صنعت ساعت سازی یکی دیگر از اتفاقات مهم و تاثیر گذار در این روند بود. با ظهور ساعت های کوارتز و برندها پیشرو در تولید این ساعت ها، برندهای بزرگی پدید آمدند که خودشان زیر مجموعه یک گروه چند ملیتی بزرگ تر قرار گرفتند و این یک تهدید برای تضعیف شدن برندها و کمپانی های مستقل بدون وابستگی به گروه های بزرگ شد. برند های مستقل توانایی کمتری در برابر کمپانی های چند ملیتی در سطح بین المللی پیدا کردند و این موضوع باعث شد تا نام آنها زیاد شنیده نشود یا خیلی زودتر فراموش شوند.
از طرفی موضوع زیر مجموعه گروه بزرگتری قرار گرفتن، در بین برند های ساعت ساز، همیشگی نیست. و اینکه بعد از چندین سال برندی تحت تملک یک گروه عظیم دیگر شود یا بنا به دلایل و تغییر سیاست ها، تمایل به تغییر گروه خود داشته باشد طبیعیست. پس اگر در ادامه این مطلب متوجه شدید برندی دیگر زیر مجموعه گروه نام برده نیست، تعجب نکنید. این موضوع مستقیما به تغییر سیاست های داخلی برند و یا تغییر مسیر و سیاست گروه آن بستگی دارد.
نقاط قوت و نقاط ضعف در مالکیت برند ها
اینکه یک برند تحت مالکیت گروهی عظیم تر قرار بگیرد، طبیعتا پیامدهایی دارد که هم از نظر مثبت و هم منفی قابل بررسی است.
نکات مثبت این همکاری:
- افزایش اعتبار و اطمینان در نگاه خریداران آن برند
- دسترسی و پیدا کردن راحت تر مخاطبین هدف و مشتریان
- کمک در هزینه تبلیغات و شناخته شدن در سطح بین المللی
- تمرکز بیشتر برای ارتقای کیفیت و سیاست گذاری در راستای تقاضای مخاطبین هدف
نکات منفی این همکاری:
- ریسک پذیری کمتر در تغییر سیاست های کاری برند
- رقابت بیشتر در بین برندهای داخلی تحت مالکیت یک گروه بزرگ
- تا حدودی از دست رفتن سلیقه و استقلال برند در طراحی و تولید و ایجاد تغییرات بطور مستقل
چه برندهایی تحت مالکیت کدام گروه های ساعت مچی هستند؟
حالا میرسیم به این موضوع که چه برندهایی تحت مالکیت هستند و چه برند هایی مستقل اند؟ در مطالعه این لیست با دیدن نام بعضی از برندهای غول دنیای ساعت مچی قطعا شگفت زده خواهید شد. ما در این مقاله قصد معرفی مهم ترین، معروف ترین و شناخته شده ترین گروه های عظیم را داریم و از معرفی گروه ها کمتر شناخته شده صرف نظر کردیم. همچنین ما در این مقاله قصد نداریم بگویم کدام مارک ساعت مچی مربوط به کدام کشور است، تنها به موضوع گروه آنها می پردازیم.
گروه سواچ، اولین و بزرگترین گروه صنعت ساعت مچی سوئیس (Swatch Group)
بدون شک اولین گروه بزرگ در این لیست متعلق به گروه سواچ است که جدا از برند ساعت مچی سواچ، بسیاری از برند های لوکس و غیر لاکچری ساعت سوئیسی در آن قرار دارند. در واقع این گروه جزو اولین گروه ها با بیشترین مالکیت برندی از برترین و شناخته ترین برندهای ساعت مچی است که تاثیرات قابل توجهی در صنعت ساعت سازی نیز داشته اند. Swatch Group که به عنوان یکی از بزرگترین کمپانی های ساعت مچی جهان شناخته می شود، دفتر مرکزی اش را در شهر Bienne سوئیس بنا کرده و در حال حاضر با مالکیت حدود 18 برند طیف گسترده ای را تحت پوشش خود قرار داده. تحت مالکیت قرار گرفتن برندهای قدرتمند نه تنها باعث افزایش اعتبار خود برندها می شود، بلکه سودرسانی زیادی برای گروه خود دارند. نکته جالب این است که برند ساعت مچی امگا به عنوان سومین برند بزرگ سوئیس، به نسبت برند گران قیمت Breguet بیشترین سود را برای گروه سواچ را داشته.
گروه سواچ علاوه بر مالکیت و تولید بیشترین برندهای تجاری ساعتهای مچی (سوئیسی و غیر سوئیسی)، مالکیت برترین تولید کنندگان موتور سوئیس یعنی ETA و Valjoux را نیز در اختیار دارد. حدودا 80٪ از تمام موتورهای تولید شده در سوئیس، از موتورهای نیمه ساخت یا کامل ETA است که متعلق به گروه سواچ می باشد. تقریباً همه برندهای سوئیسی از این موتورها استفاده می کنند، حتی آنهایی که متعلق به گروه سواچ نیستند!
از آنجایی که گروه سواچ در صنعت ساعت سوئیس بسیار مسلط است، به نظر بیاید این یک بیانیه کاملاً منصفانه و صادقانه است که صنعت ساعت سوئیس با گروه سواچ میایستد و سقوط میکند. و به طور مختصر و مفید، اگر گروه سواچ وجود نداشته باشد، صنعت ساعت سازی سوئیس نیز وجود ندارد! بله در واقع، هنوز چند برند مستقل استثنایی و برجسته مانند رولکس، بریتلینگ، اودمار پیگت و پتک فیلیپ وجود دارند، اما صنعت ساعت سوئیس در کل به تولید گروه سواچ متکی است.
- Breguet
- Blancpain
- Omega
- Glashütte Original
- Union Glashütte
- Longines
- Harry Winston
- Jaquet Droz
- León Hatot
- Rado
- Balmain
- Tissot
- Certina
- Mido
- Hamilton
- Calvin Klein watches
- Swatch
- Flik Flak.
- + کمپانی موتور ساز ETA, Valjoux
گروه ریچموند، مجموعه ای از لوکس ترین ساعت ها (Richmond Group)
دومین و بزرگترین گروه متعلق به گروه ریچموند است که مجموعه وسیعی از برندهای ساعت مچی لاکچری را تحت مالکیت دارد. دفتر مرکزی این گروه در ژنو سوئیس با حدود 101 کارمند مستقر شده و فروش آن در سال 2014 چیزی معادل 13.77 میلیارد دلار بوده. یکی از معروف ترین برندها تحت مالکیت این گروه کارتیه است که دومین برند برتر ساعت بعد از ساعت مچی رولکس است. در این گروه برند ها شامل دو قسمت می شوند: برندهای ساعت ساز و برندهای خانه جواهرات.
طبق آخرین اطلاعات در سال 2014، فقط 28% از درصد کل فروش ریچموند از بخش "ساعت سازان" بوده و بخش "خانه جواهرات" بخاطر وجود برند پر قدرت کارتیه 51% از سود را به خود اختصاص داده.
برندهای تحت مالکیت ریچموند:
- A. Lange & Söhne
- Baume & Mercier
- Iwc
- Jaeger-LeCoultre
- Officine Panerai
- Piaget
- Vacheron Constant
- Roger Dubuis
- Mont Blanc
- و برند های خانه جواهرات شامل:
- Van Cleef & Arpels
- و Cartier هستند.
گروه فسیل، مجموعه ای از برندهای آمریکایی (Fossil Group)
یکی از بزرگ ترین گروه های آمریکایی، گروه فسیل است که دفتر مرکزی آن نیز در تگزاس بنا شده. گروه فسیل تشکیل شده از مالکیت برندهای فشن دنیا که نقش پررنگی در رونق ساعت های فشن دارند. یکی از مهم ترین آنها نیز خود برند ساعت فسیل است که سهم زیادی در سود رسانی این گروه بزرگ آمریکایی دارد. با اینکه اکثر ساعت های مچی برندهای تحت مالکیت فسیل دارای موتور ژاپنی (و اغلب کوارتز) هستند، اما این کمپانی بزرگ از صنعت ساعت های سوئیس غافل نشده. برند ساعت مچی فسیل با راه اندازی خط تولید فسیل سوئیس ساعت های مکانیکی و کوارتز را توسط شرکت های تابعه گروه واقع شده در Canton Ticino سوئیس تولید کرد. علاوه بر برند فسیل، یک خط تولید "ساخت سوئیس" در برند ساعت مچی مایکل کورس و برند جدید سوئیسی با نام تجاری "Tory Burch" ایجاد کرد.
برند های تحت مالکیت گروه فسیل:
- Fossil
- Micheal Kors
- Skagen
- Emporio Armani
- Diesel
- Dkny
- Armani Exchange
- Kate Spade
- Relice
- Tory Burch
- Puma
- Zodiac
- Watch Station
گروه لویی ویتون مونت هنسی یا LVMH
در این گروه "LVMH" نام برند های ساعت مچی را مشاهده می کنید که جدا از تولید ساعت ممکن است تولیدات دیگری در کارخانه خود داشته باشند. برندهای نام آشنا و محبوبی که دارای مزایای رقابتی با دو گروه سواچ و ریچموند هستند. در واقع این گروه دارای مالکیت برندهایی است که غیر از ساعت مچی در زمینه های دیگر از جمله: مد و فشن، جواهرات، آرایشی و حتی نوشیدنی فعال هستند. دفتر مرکزی این گروه در پاریس فرانسه قرار دارد اما باید بدانید که با بیش از 3000 شعبه خرده فروشی در سراسر دنیا، یکی از قدرتمندترین و بزرگترین گروه کالاهای لوکس در دنیاست. این گروه بالغ بر 15 سال پابرجاست و در سال 2013 حدود 3.59 میلیارد از سود کل 37.69 میلیارد دلاری اش، تنها از صنعت ساعت سازی و جواهرات بوده. از مهم ترین و پرفروش ترین برند ساعت مچی گروه LVMH می توانیم به برند ساعت مچی سوئیسی "TAG Heuer" و "Hublot" اشاره کنیم.
برند های تحت مالکیت گروه LVMH:
- TAG heuer
- Hublot
- Zenith
- Bvlgari
- Dior
- Fred
- Chaumet
گروه سیکو، نامدارترین گروه صنعت ساعت مچی ژاپن (Seiko Group)
طبیعیست که نام درخشان سیکو را در لیست گروه های عظیم صنعت ساعت سازی مشاهده می کنید. سیکو به عنوان اولین و بزرگترین گروه ساعت مچی ژاپنی متعلق به سیکو هلدینگز شناخته می شود. حتما باید بدانید که کمپانی ساعت مچی سیکو، تمام لوازم و قطعات از جمله موتور ساعت مکانیکی و کوارتز را در کارخانه خودش تولید می کند. و برای تولید ساعت های لوکس سیکو یک خط تولید جداگانه به نام گرند سیکو ایجاد کرده. بنابراین 2 برند اصلی این گروه خود برند سیکو و گرند سیکو است که سهام بیشتری نیز در فروش دارند.
برند های تحت مالکیت گروه سیکو:
- Seiko
- Grand Seiko
- Orient
- Credor
- Lorus
- Pulsar
- Alba
گروه سیتیزن، بزرگترین گروه صنعت ساعت مچی ژاپن (Citizen Group)
همیشه رقابت در بین کمپانی های سازنده ساعت سیکو و ساعت سیتیزن وجود داشته و این طبیعیست در چنین لیستی هم آنها با هم رقابت داشته باشند. گروه سیتیزن یک کمپانی بزرگ ژاپنی است که فعالیت آن در زمینه های مختلف از جمله: ساعت، ابزارآلات ماشینی و قطعات الکترونیکی است. اما با این وجود بیش از نیمی از سود مجموع فروش این گروه از صنعت ساعت مچی است. سیتیزن در ژاپن مانند سواچ در سوئیس، کارخانه مخصوص موتور سازی تحت مالکیت خودش را دارد. در واقع سیتیزن علاوه بر تولید ساعت مچی، یکی از بزرگترین تولید کنندگان موتور کوارتز برای اکثر برندهای جهانی است.
موتورهایی که توسط سیتیزن تولید می شود به عنوان نام تجاری میوتا (Miyota) شناخته می شود. نکته جالب در مورد گروه سیتیزن، همکاری با گروه آمریکایی "Bulova" و خرید کارخانه سازنده موتور سوئیسی به نام "La Joux-Perret" و برند "Arnold & Son" بود. همچنین با تحت مالکیت گرفتن دیگر برندهای نام آشنای سوئیسی مانند "Alpina " و "Frederique Constant " نشان دهنده قدرت زیاد گروه سیتیزن در افزایش دامنه گروه و رد کردن مرزها حتی تا سوئیس و آمریکا می باشد.
برند های تحت مالکیت گروه سیتیزن:
- Citizen
- Q&Q
- Campanola
- Arnold & Son
- Bluva
- Wittnauer
- Alpina
- Frederique Constant
گروه کرینگ، گروهی نامدار از دل پاریس (Kering Group)
این گروه تا قبل از سال 2013 با نام "PPR" فعالیت می کرد، اما همچنان دفتر مرکزی کرینگ در پاریس وجود دارد. گروه Kering را می توانیم گروهی کوچک متشکل از برندهای لوکس بدانیم که فعالیت آن به نسبت دیگر گروه های قدرتمند نام برده شده، نیاز به تلاش بیشتر دارد. کرینگ از آنجایی مورد توجه قرار گرفت که توانست مالکیت ابر برندهای لاکچری از جمله "Girard-Perregaux"، "JeanRichard" و "Ulysse Nardin" را بدست بیاورد. با اینکه برندهای ساعت لاکچری و سرشناسی در لیست این گروه مشاهده می کنید اما باید بدانید بیشترین سهم فروش در گروه کرینگ از برند گوچی است.
برند های تحت مالکیت گروه کرینگ:
- Gucci
- Ulysse Nardin
- Girard-Perregaux
- JeanRichard
- Boucheron
گروه فستینا، گروهی قدیمی از اسپانیا (Festina Group)
گروه فستینا با اینکه یک شرکت خصوصی است اما سالیان سال است که در صنعت ساعت سازی شناخته و جایگاه خوبی دارد. دفتر مرکزی گروه فستینا در شهر بارسلون اسپانیا مستقر است. اگر نگاهی به برندهای تحت تملک فستینا بیاندازید متوجه خواهید شد که اکثرا دارای رنج قیمت ساعت مچی متوسط و مقرون به صرفه هستند. غیر از دو برند گران قیمت این گروه یعنی "Perrelet" و "L.leroy". معروف ترین برند در این گروه هم مربوط به خود برند ساعت مچی فستینا می باشد. این گروه با ملکیت دو کمپانی سازنده موتور سوئیسی (Soprod و MHVJ) در ساخت ساعت مچی سوئیسی فستینا نیز قدم گذاشته.
برند های تحت مالکیت گروه فستینا:
- Festina
- Candino
- Jaguar
- Lotus
- Perrelet
- L.leroy
گروه موادو، گروهی از ساعت های لوکس قیمت مناسب (Movado Group)
تجارت گروه موادو با 6 برند اصلی تحت لیسانس موادو از اواخر دهه 90 شروع شد. دفتر مرکزی این گروه نامدار در پاراموس نیوجرسی ایالات متحده بنا شده. این گروه "Movado Group" را می توانیم به عنوان گروهی پیشرو در جمع آوری برندهای لوکس بازار ساعت که بیشتر سبک فشن دارند، بشناسیم. همانطور که باید انتظار داشته باشید، بیشترین سهم فروش این گروه از خود برند ساعت مچی موادو است.
برند های تحت مالکیت گروه موادو:
- Movado
- Concord
- Ebel
- Olivia.Burton
- Hugo Boss
- Lacoste
- Coach
- Mvmt
- Tommy Hilfiger
برند های ساعت ساز مستقل کدامند؟
نکته مهم در مورد برند های مستقل ساعت ساز این است که تنها برند های: ساعت مچی رولکس(Rolex)، ادمار پیکه (Audemars Piguet) و پتک فیلیپ(Patek Philippe) هستند که کاملا بطور مستقل ساعت سازی می کنند . نیاز به تامین قطعات و موتور ندارند. در واقع این برند های لوکس شناخته شده، کارخانه های مخصوص به خودشان را دارند که تمام قطعات ریز تا درشت ساعت هایشان را در آنجا تامین می کنند. یکی از دلایل گران قیمت بودن ساعت های برندهای نام برده شده و دلیل محبوبیت و شناخته شدن آنها نیز همین نکته است. لازم به ذکر است که تنها برند تحت مالکیت برند رولکس، برند Tudor است و می توانیم گروه رولکس را یک گروه مستقل با کمترین مالکیت بشناسیم.
اما برندهایی از جمله: "Breitling" ، "Bell & Ross" ، "Oris" ، "Victorinox" و … با اینکه تحت تملک گروهی نیستند، اما برای تولیدات ساعت مچی هایشان گاها از کمپانی های موتور سازی که تحت مالکیت سواچ و … هستند، قطعات مورد نیاز را تامین می کنند.
- Rolex (Tudor)
- Patek Philippe
- Audemars Piguet
- Bell & Ross
- Breitling
- Chopard
- Fortis
- Hermes
- Oris
- و ....
فرق برندهای تحت مالکیت و مستقل صنعت ساعت:
به عنوان نتیجه گیری نهایی در مورد این موضوع می توانیم بگوییم، تحت مالکیت قرار گرفتن در گروه های بزرگ نشانه ضعف یا پرستیژ کم آن برند نیست. همانطور که مستقل بودن یک برند لزوما نشانه لوکس بودن و نداشتن نیاز به تامین قطعات از دیگر کمپانی ها نیست. در خیلی از مواقع وقتی یک برند به یک گروه بزرگ می پیوندند، شاهد تغییرات مثبت آن هستیم که موجب رشد آن می شود. در بعضی مواقع هم می تواند این موضوع برعکس باشد. اما همانطور که دیدید هم در گروه های بزرگ از جمله سواچ، ریچموند و LVMH شاهد برندهای لوکس ساعت هستیم، هم در بین برندهای مستقل.
و در آخر باید یادآوری کنیم که تغییر در این مالکیت ها همیشه و همواره در صنعت ساعت سازی وجود دارد. پس ممکن است تا چند سال آینده شاهد تغییرات بزرگی در بین گروه های نام برده شده، باشیم. به نظر شما در این لیست کدام برندها با تحت مالکیت قرار گرفتن، عملکرد بهتری خواهند داشت؟ و کدام برندها توانایی مستقل بودن را دارند؟