نادرترين ساعت خورشيدي جهان در ایران
نادرترين ساعت خورشيدي جهان در برج خواجه نصير برج رادكان كه در 78 كيلومتري مشهد واقع است به گونهاي بنا شده كه در روزي كه زمستان به نيمه ميرسد، نور خورشيد از يك دريچه خاص وارد شده و از دريچه مقابل آن خارج ميشود.
منجمان آماتور مشهدي به نيمه رسيدن زمستان را از برج تاريخي رادكان رصد ميكنند.
محمد مهدي مطيعي ،دبير انجمن آماتور آسمان طوس، با اعلام اين خبر گفت: تعدادي از اعضاي اين انجمن 15 و 16 بهمن ماه به منظور رصد وضعيت خورشيد در نيمه زمستان در اين برج مستقر ميشوند.
برج رادكان كه در 78 كيلومتري مشهد واقع است به گونهاي بنا شده كه در روزي كه زمستان به نيمه ميرسد، نور خورشيد از يك دريچه خاص وارد شده و از دريچه مقابل آن خارج ميشود. وقوع پديده نجومي در روز نيمه زمستان از جمله خصوصيات ويژه اين برج است.
محمد مهدي مطيعي ميگويد: "با انجام يكسري محاسبات خاص ميتوان، از اين برج روز اول بهار، تابستان، پاييز، زمستان و روز اول هر ماه شمسي را تعيين كرد ."
در اين سفر مهندس منوچهر آريان كه در زمينه كاربرد نجومي برج رادكان پژوهش كرده است، اعضاي انجمن آماتور آسمان طوس را همراهي ميكند. برپایه پژوهشهای منوچهر آریان، این برج كه با نظارت خواجه نصیرالدین طوسی و شاگردانش برپا شده، در قرن هفتم، به منظور رصد كردن آسمان استفاده میشده است. خواجه نصیر با طراحی این برج توانسته است، ساعت دقیق اول تیر، اول مهر، اول دی و نوروز را محاسبه كند كه در نوع خود بی نظیر است.
رسالهای در باب اسطرلاب از خواجه نصیر،اصفهان 1505 میلادی
به گفته مهندس آريان تعيين زمان دقیق ظهر و همچنین غروب و طلوع خورشید به وسیله دوازده دیواره سنگی و 36 ستون از ديگر ويژگيهاي منحصر به فرد اين برج است.
رصد ستارگان به وسيله دريچههايي كه در اين برج تعبيه شده و تهيه نقشه آسمان از طريق معماري خاص گنبد اين بنا، از ديگر ويژگيهاي برج رادكان است.
به اعتقاد مهندس آريان برج رادكان ميتواند به عنوان یكی از نادرترین ساعتهای خورشیدی جهان معرفی شود.