در دنیای پر زرق و برق امروز تنوع زیادی از ساعتهای آنالوگ، دیجیتال و ساعتهای هوشمند وجود دارد. اما تا به حال به این فکر کردید اولینها چطور بوجود آمدند؟ ساعت دیجیتالی در زمان خود تحولی شگرف در صنعت ساعت سازی بوده که در طول زمان هم منجر به تولید ساعتهای هوشمند شده. اما اولین ساعت مچی دیجیتالی چرا و توسط چه کسی ساخته شد؟ اگر دوست دارید از دنیای پر رمز و راز ساعتهای بیشتر بدانید این مقاله را بخوانید.
هدف تولید ساعت مچی دیجیتال از کجا اهمیت پیدا کرد؟
شروع داستان ساعت مچیها، با ساعتهایهای آنالوگ عقربه دار بود. تا سالیان سال ساعت مچیهای آنالوگ حرف اول را میزدند. حتی قبل از تولید اولین ساعت دیجیتالی، به نوعی ساعت غیر آنالوگ تولید شده بود. ساعتی که به جای استفاده از عقربه در آن از اعداد برای نمایش زمان استفاده میشد. افراد زیادی معتقدند که اولین ساعت دیجیتال همین ساعت "Cortebert" است که در دهه 1920 تولید شده. اما نباید فراموش کنیم که این ساعت عملکرد مکانیکی داشت و با کوک کردن به حرکت در میآمد. پس در واقع ساعت دیجیتالی با مفهوم امروز که بصورت الکترونیکی و صفحه نمایش دیجیتالی باشد، تا آن موقع تولید نشده بود.
برندهای پیشرو ژاپنی مانند ساعت کاسیو، ساعت سیکو و حتی ساعت سازان سوئیس زودتر با تولید ساعتهای کوارتز الکترونیکی خود خبرساز شده بودند. در این حین، برند ساعت همیلتون در حال ضرر بود. این کمپانی تنها در سال 1970، 24 میلیون دلار فروشش کاهش یافته بود. بنابراین ناامید بود که به دنیا ثابت کند که یک بازیکن جدی و آیندهنگر در دنیای ساعت کوارتز است. اما همچنان امیدوار بود که یک محصول جدید جسورانه، به نام Pulsar، بتواند تجارتش را متحول کند. همچنین میخواست از زاویه اکتشاف فضا، که در آن زمان داغترین موضوع گفتگو بود، استفاده کند. بخشی از بازاریابی Pulsar این بود که "به اندازه فضا ساکت بود" بدون هیچ تیک تاکی. اما پروژه Pulsar چه هدفی را دنبال میکرد؟
ساعت مچی Pulsar همیلتون اولین ساعت دیجیتالی
در سال 1970، همیلتون یک نمونه اولیه بوجود آورد و تا سال 1972 آنها اولین نسل از همیلتون پولسار را در معرض دید عموم قرار دادند. یک ساعت دیجیتالی که نام آن را از یک ستاره نوترونی در حال چرخش که پرتوهای مغناطیسی درخشانی از نور منتشر میکند، بر گرفتند. بطور کلی ساعت دیجیتال پولسار همیلتون که در سال 1972 با قیمت ۲۱۰۰ دلار به بازار عرضه شد، اولین ساعت دیجیتال در تاریخچه این نوع ساعتها بود. همیلتون به خوبی توانسته بود هدفش را دنبال کند و به نتیجه برسد. تولید چنین ساعت مچی دیجیتال جدیدی آن زمان توجهات زیادی را به سمت برند همیلتون جلب کرد.
مشخصات اولین ساعتهای دیجیتال
اولین ساعت دیجیتال همیلتون دارای یک قاب طلای 18 عیار بود که صفحه نمایشگر دیود ساطع کننده نور(LED) را در خود جای داده بود. نمایشگر این مدل ساعت مچی توسط یک مدار پیچیده ۲۵ تراشه تولید شده بود. یکی از نقاط ضعف ساعت مچی همیلتون، مصرف بالای انرژی آن بود. به نحوی که تنها زمانی روشن میشد که فرد، دکمه ی جلوی دستگاه را فشار میداد. همیلتون برای نگه داشتن خود در بازار پر رقابت برندهای ساعت سازی، سعی داشت تا ساعتهای دیجیتال جدید دیگری را وارد بازار کند. به همین دلیل 3 سال بعد مدل جدیدی از ساعت Pulsar را به بازار عرضه کرد که دارای ماشین حساب نیز بود. در همان زمان سیکو پا به پای همیلتون سعی در ساخت ساعتهای دیجیتال با ویژگیهای جدید داشت. اما این اقدام همیلتون باعث شد تا تلنگری در برندهای مطرح ساعت ساز ژاپنی مانند سیکو و کاسیو ایجاد شود. دیگر از آن سال رقابت نه تنها بر سر تولید ساعت دیجیتال بود، بلکه در تولید ویژگیهای جدید نیز با هم رقابت میکردند.
کاسیو و سیکو بازار را از دست ندادند
اینکه در بازار پر رونق امروز ساعت سازان تنوع عظیمی از برند سیکو و کاسیو مشاهده میکنیم بی دلیل نیست. شروع رقابت با همیلتون موجب شد تا این دو برند در ساخت انواع سبکهای ساعت مچی به خصوص ساعت دیجیتال امروز به قدرتی نامدار تبدیل شوند. برند کاسیو اولین بار در سال 1983 توانست بهترین و مقاومترین ساعتهای دیجیتال را که امروز با نام ساعت جی شاک میشناسیم به بازار عرضه کند. ساعت جی شاک کاسیو تحولی شگرف در صنعت ساعت سازی بود. طراحی مدرن و جدید، مقاومت بالای بدنه، کیفیت صفحه نمایش و البته کارایی و قیمت آن سر زبان همه افتاد. جی شاک نماد ساعتهای سرسخت و مقاوم شدند و هنوز پر طرفدار باقی ماندند.
سیکو نیز با اینکه هم پای همیلتون در سال 1972 اولین ساعت ساعت مچی با نمایشگر کریستال مایع (LCD) را به نام Seiko O6LC تولید کرده بود، اما به نوعی ساخت بهترین ساعتهای دیجیتالیاش را از سال 2005 آغاز کرد. سیکو اولین ساعت مچی دیجیتالی را که از نمایشگر جوهر الکترونیکی ساخته شده بود در سال 2005 به بازار عرضه کرد. همچنین پنج سال بعد، اولین ساعت مچی با صفحه نمایش جوهر الکترونیکی ماتریس فعال را با وضوح بیشتر ارائه داد.
سخن آخر:
نتیجه رقابت این کمپانیها در صنعت امروز ساعت سازی به نفع مصرف کنندگان شده. در تنوع این روزهای ساعتهای دیجیتال مشاهده میکنیم که جدا از نمایش دیجیتالی زمان، بسیاری از ویژگیها در این ساعتها به کار رفته. ویژگیهایی از جمله کرنوگراف، زمان سنج، تایمر، نمایش تاریخ که جزو ویژگیهای معمولی محسوب میشوند، تا ویژگیهای پیچیدهتر مانند قطب نمای دیجیتال، ارتفاع، فشار و حتی عمق سنج. فرقی هم نمیکند چه در ساعت مچی مردانه و چه ساعت مچی زنانه، این ویژگیها هر کدام کاراییهای خودشان را دارند. شاید این روزها بتوانیم رقابت برندهای غول پیکر ساعت سازی را بیشتر بر سر تولید تکنولوژیها و قابلیتهای جدید و بر سر دقت آنها ببینیم. حتما نظرتون را در این باره برای ما کامنت بزارید.