پیشرفت در صنعت ساعت سازی همیشه و همواره ادامه دارد. اما در راه این پیشرفت بوجود آمدن یکسری از قابلیتها و بکارگیری آنها در ساعت مچی بسیار بیشتر از هر چیز کاربری ساعت را برای مصرف کننده راحت کرده. یکسری از قابلیتها و ویژگیهایی که هم کارآمد هستند و هم جذاب. نمیشود منکر این شد که با به وجود آمدن تغییرات در ویژگیهای ساعت، همیشه استفاده و پوشیدن ساعت مچی اهمیت بیشتری بین مردم پیدا میکند. اما این ویژگیها چه چیزهایی هستند؟ چطور کار میکنند؟ امروز میخواهیم به چند ویژگی سنجش در ساعتها اشاره کنیم که هم در ساعتهای آنالوگ و هم خیلی بیشتر در ساعتهای دیجیتالی به چشم میایند.
قابلیت دماسنج در ساعت مچی:
دماسنج برای اندازه گیری دمای هوا استفاده میشود که میتواند محدودهای از منفی 10 تا 60 درجه سانتیگراد را نشان دهد. دماسنجها روی ساعت به دو نوع تقسیم میشوند دماسنج سنتی و الکتریکی، نوع الکتریکی نیز به دو نوع سنسوری و کریستال کوارتز تقسیم میگردد.
قابلیت عمق سنج در ساعت مچی:
در سالهای ابتدایی غواصی، یک غواص مجبور بود ساعت کوکی را در محفظهای شیشهای با خود به زیر آب ببرد تا قبل از اتمام اکسیژن کپسول، از آب خارج شود و عمق سنج را نیز در مچ دست و یا همراه خود حمل میکردند. با پیشرفت ساخت ساعتهای مقاوم در برابر آب تا عمق 30 متر و بیشتر ساعتها به مچ دست بسته شد. در اواخر دهه 1960 شرکتهایی مانند Favre-Leuba، Nivada و Aquadive توسعه ساعتهای غواصی را انجام دادند که ویژگی عمق سنج را در خود داشته باشند و هر دو ابزار را در یک مچ دست بتوان استفاده کرد. این شاهکار آسان نبود، زیرا ساعت سازان تا آن زمان قصد داشتند ساعت ضد آب را خارج از عمق آب آزمایش کنند و این در حالی است که یک عمق سنج نیاز به نفوذ در آب دارد تا امکان اندازه گیری را نشان دهد.
عمق سنجها دو نوع هستند نوع مکانیکی که با فشار مستقیم روی بدنه ساعت میزان عمق وارد شده را نشان میدهد که هزینه ساخت و تولید آن نسبت به عمق سنجهای دیجیتالی بالا میباشند; مانند ساعتهای ادوکس، و نوع دوم نوع سنسوری دیجیتال میباشد که در ساعتهای ژاپنی بیشتر دیده میشود; مانند ساعت کاسیو یا سیکو و …
قابلیت فشار سنج در ساعت مچی:
برای کوهنوردان علاوه بر دیگر وسایل مناسب کوهنوردی استفاده از ساعتی با مشخصه فشار سنج با کیفیت بالا، از اهمیت بالایی برخوردار است. ساعت کوهنوردی به طور معمول با اختصار کلمه ABC (ارتفاع سنج، فشار سنج، قطب نما) مورد استفاده قرار میگیرد.
فشارسنج در ساعتهای دیجیتالی، فشار را به صورت خودکار هر دو ساعت یکبار اندازه گیری میکند و نمایش فشار اخیر جو و فشار فعلی را به صورت گرافیکی نشان میدهد. وقتی اندازه گیریهای بعدی را پس از حرکت انجام میدهید، مجدد فشارسنج ساعت تان را هم چک کنید. لازم به ذکر است که در ساعتهای مکانیکی ، از طریق پمپهای مخفی در کناره بدنه ساعت، میزان فشار وارد شده سنجش و بر روی صفحه نمایشگر ساعت مشاهده میشود.
قابلیت ارتفاع سنج در ساعت مچی:
اغلب ساعتهای دارای ارتفاع سنج (آنالوگ – دیجیتال) بسیار گران هستند. زیرا آنها اغلب در ارتفاعات بالا مهم و حائز اهمیت میباشند، که باید از ویژگی ارتفاع، فشار، درجه حرارت و مختصات جغرافیایی برای نمایش اطلاعات درست برخوردار باشند. با این حال، چند مدل ارزانتر وجود دارد که برای علاقه مندان به این نوع ساعتها گاها مورد هدف قرار میگیرند . در ساعتهای مکانیکی عملکرد ارتفاع سنج از طریق پمپهای مخفی بدنه ساعت انجام میشود، به اینصورت که هر چه ارتفاع شما از سطح زمین بیشتر میشود عقربه نمایش مخصوص به ارتفاع سنج، میزان این ارتفاع را به شما نشان میدهد. اما در ساعتهای دیجیتالی از طریق سنسورهای موجود در ساعت این اندازه گیری انجام میشود.
نتیجه گیری:
در اکثر ساعتهای دیجیتالی مثل ساعت جی شاک کاسیو، ساعت سیتیزن، ساعت سیکو یا … همه این ویژگیها به کار برده شده. در بعضی برندها مانند ساعت لومینوکس، ساعت پروترک کاسیو و … به صورت تخصصیتر یک یا دو ویژگی از آنها استفاده میشود. انتخاب ساعت بر اساس ویژگیهایش به نوع استفاده شما بر میگردد. اگر شما بیشتر اهل ورزشهای غواصی مانند شنا، موج سواری و … هستید پس حتما یک ساعت ضد آب با قابلیت عمقسنج مناسب شماست. اما اگر کوهنورد حرفهای هستید یک ساعت کوهنوردی با قابلیت ارتفاع و فشارسنج انتخاب بهتری است. در دنیای امروز صنعت ساعت سازی در ساعتهای آنالوگ کمتر این ویژگیها به کار گرفته میشود. اما با این حال اگر شما از عاشقان ساعت آنالوگ هستید و میخواهید از این ویژگیها هم بهره مند شوید در تعداد محدودی حق انتخاب دارید.