ساعت یا موتور کنتیک یکی از فناوریهای به روز شده در طی فرایند گسترش صنعت ساعت سازی بوده که همچنان با استقبال خوبی همراه است. ترکیب 2 نوع موتور کوارتز و مکانیکی نتیجه اش موتور کنتیک است. اولین برند پیشتاز در ساخت موتور کینتیک در ساعت مچی، برند ژاپنی سیکو بود. در ادامه کاملتر به این موضوع میپردازیم.
ساخت ساعت کنتیک توسط سیکو
سیکو همیشه در ساخت فناوریهای جدید در صنعت ساعتسازی دنیا پیشگام بوده. همانطور که به عنوان اولین برند ژاپنی تونست با تولید ساعتهای کوارتز، توجهات ساعتدوستان سوئیسی را به خود جلب کند. تولید ساعت کوارتز با قیمت خیلی کمتر و دقت بالا به نسبت ساعتهای مکانیکی سوئیسی، علت مشهور شدن سیکو و جا افتادن ساعتهای کوارتز بین عموم بود. سیکو از همان زمان سهم قابل توجهی در بازار را به خودش اختصاص داد، اما دست از پیشگام بودن نکشید.
در نمایشگاه بازل سال 1986 بود که اولین ساعت سیکو به نام "AGM" با فناوری جدیدی در موتور معرفی شد. این فناوری جدید در موتور بین ساعتدوستان و کلکسیونرها به نام کنتیک (kinetic) شناخته شد. معنای لغوی کنتیک که کینتیک هم گاها خوانده میشود، "انرژی جنبشی" است. حالا این موتور چطور به حرکت درمیاید؟
عملکرد موتور ساعت کنتیک:
تا قبل از بوجود آمدن ساعت کنتیک، کلا موتور ساعتها به 2دسته مکانیکی و کوارتز تبدیل میشدند. در ساعتهای مکانیکی توسط دسته کوک و یا لنگر پشت ساعت، فنر داخل موتور شارژ میشد و ساعت شروع به حرکت میکرد. در ساعتهای کوارتز هم که باتری عامل حرکت بود. اما درمورد موتور کنتیک میشود اینطور گفت که ترکیبی از این 2موتور نام برده شده است:
"در موتور کنتیک مانند موتور اتوماتیک یک لنگر در پشت قاب ساعت قرار دارد که با حرکت دست انرژی اولیه را ایجاد میکند. این انرژی تولید شده توسط باتری قابل شارژ (که در این موتورها "خازن" نامیده شده) ذخیره میشود." به همین دلیل طول عمر این ساعتها به نسبت ساعتهای کوارتز بیشتر است. و از طرفی دقت ساعت کنتیک به نسبت ساعت مکانیکی بیشتر میباشد. همچنین برخلاف ساعتهای مکانیکی که تقریبا هر 2-3 روز یکبار نیاز به شارژ شدن دارند، با شارژ کامل ساعت کنتیک 1 الی 6 ماه بعد (بسته به نوع موتور) نیاز به شارژ مجدد آن ندارید.
نقاط قوت ساعت کنتیک:
-
صرفه جویی و کمک به محیط زیست
-
طولانی بودن عمر خازن، به نسبت ساعتهای کوارتز
-
نگهداری طولانی مدت شارژ داخل موتور، به نسبت ساعتهای مکانیکی
-
دقت بالا در نمایش زمان و تاریخ، به نسبت ساعتهای مکانیکی
نقاط ضعف ساعت کنتیک:
ساعت کنتیک چقدر طول عمر دارد؟
میزان نگهداری شارژ در ساعتهای کنتیک بسته به نوع کالیبر آنها متفاوت است. میشود این دسته بندی را به 3 حالت عنوان کرد:
-
کنتیک 1 ماهه:
اکثرا روی قاب این ساعتها فقط 1 دسته کوک بابت تنظیم زمان وجود دارد. اما داخل صفحه ساعت یک شاخص نمایشگر انرژی به مدت زمان 1 ماهه طراحی شده. و توسط عقربه کوچک در قسمت پاور نمایش انرژی، میزان انرژی باقیمانده را میتوانید مشاهده کنید.
-
کنتیک 6 ماهه:
در این نوع ساعتهای کنتیک، یک دکمه فشاری بالای دسته کوک قرار داده شده که با فشردن آن میزان انرژی موتور ساعت توسط عقربه ثانیه شمار داخل صفحه قابل مشاهدست.
-
کنتیک 4 ساله:
و اما قویترین مدل کنتیک سیکو، که ادعا دارد این مدل از ساعتها هرگز نمیخوابند. حتی اگر بخوابند (از حرکت بیفتد) با یک حرکت کوچک بصورت اتوماتیک بیدار شده و زمان و تاریخ همان لحظه را نمایش میدهند. مهمترین نکته در این نوع موتور ساعت سیکو، این است که اگر تا 24 ساعت حرکت نداشت، ظاهرا تمام عقربههای ساعت هم از حرکت میایستند. اما با کوچکترین تکان به ساعت، زمان و حتی نمایش تاریخ ساعت به زمان حال و بدون نیاز به تنظیم مجدد برمیگردد. این نوع موتور کنتیک بیشترین صرفه جویی را در ذخیره انرژی دارد.
فرق ساعت کنتیک و ساعت اتوماتیک:
موتورهای مکانیکی (کوکی و اتوماتیک) جزو اولین موتورهای به کار رفته در ساعت مچی بودند که با توجه به تمام نقاط ضعفشون همچنان جزو محبوبترینها در بین ساعتدوستان هستند. قدمت ساعتهای اتوماتیک به بیش از 100 سال برمیگردد. اما مهمترین نقاط ضعف آنها نگهداری شارژ در مدت زمان کوتاه و دقت کم در نمایش زمان است. این 2 مورد در ساعتهای کنتیک برطرف شده. در ساعتهای کنتیک با وام گرفتن از لنگر موتور مکانیکی و خازن موتور کوارتز، مدت زمان نگهداری انرژی و دقت در نمایش زمان بیشتر شد.
نتیجه گیری:
اگر قصد خرید ساعت سیکو کنتیک را دارید، حتما توجه کنید از نماینده معتبر آن را تهیه کنید. ما در ایران تایمر متنوعترین ساعتهای کنتیک سیکو را فراهم کردیم تا با هر بودجه و سلیقه ای که دارید، بتونید بهترین انتخاب را داشته باشید.